Εργαστήρια

 

Εργαστήρια


 

gnosi4

 

 

Τα εργαστήρια διοργανώνουν διεθνή συνέδρια και ημερίδες αξιοποιώντας τις διασυνδέσεις τους με πανεπιστημιακά τμήματα και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού. Παράλληλα, προσφέρουν ανοιχτά επιμορφωτικά σεμινάρια σε επιστήμονες και εκπαιδευτικούς. Το Τμήμα Φιλολογίας διαθέτει τα εξής θεσμοθετημένα εργαστήρια:

 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΦΕΚ 297Β΄/12.2.2016)

Διευθυντής: καθηγ. Ανδρέας Μαρκαντωνάτος

Αναπληρώτρια Διευθύντρια: επίκ. Καθηγ. Ελένη Βολονάκη

 

Το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ιδρύθηκε με ΦΕΚ τον Φεβρουάριο του 2016. Οι δράσεις του Εργαστηρίου κατά τα τρία έτη της λειτουργίας του είναι οι εξής:

 

 • Οργάνωσε τρεις κύκλους Ανοιχτών Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων με θέματα: α) πολιτική και ρητορική, β) πολιτικός λόγος και γ) η ελληνική γλώσσα, με ομιλητές διακεκριμένους συγγραφείς, φιλοσόφους, ποιητές, ακαδημαϊκούς, καθηγητές πανεπιστημίων του εσωτερικού και του εξωτερικού.
 • Οργάνωσε δύο Διεθνή Συνέδρια με θέματα το δράμα και τη ρητορεία / ρητορική. Τοπρώτομεθέμα «Poet and Orator: asymbiotic relationship in classical Athens και το δεύτερο: Witnesses and Evidence», σε συνεργασία με το COR Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, το Etvos College, Budapest και το Εργαστήριο μελέτης του αρχαίου κόσμου του Ιονίου Πανεπιστημίου.
 • Οργάνωσε και συντόνισε τους Αγώνες Ρητορικής Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και το Υπουργείο Παιδείας.
 • Οργάνωσε για 2 χρόνια Ανοιχτά Σεμινάρια Ρητορικής: Βιωματικά Εργαστήρια για τηνπροώθηση της ρητορικής στην εκπαίδευση.
 • Συνέστησε Ρητορικό Όμιλο των φοιτητών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, ο οποίος έχει 100 ενεργά μέλη που συμμετέχουν σε πανελλήνιους αγώνες ρητορικής.
 • Προσφέρει φροντιστήριο ενίσχυσης των φοιτητών σε θέματα υποδομής της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και βασικών θεωρητικών γνώσεων Φιλολογίας. Συμμετέχουνελεύθερα όσοι φοιτητές επιθυμούν σε εβδομαδιαία βάση.

 

 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ «Νίκος Καρούζος» (ΦΕΚ 297Β΄/12.2.2016)

Διευθυντής: καθηγ. Γιώργος Ανδρειωμένος

Αναπληρώτρια Διευθύντρια: αναπλ. Καθηγ. Δήμητρα Δελλή

 

Το Εργαστήριο Διαχρονικής Μελέτης Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας «Νίκος Καρούζος» του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ιδρύθηκε με ΦΕΚ τον Φεβρουάριο του 2016. Οι δράσεις του Εργαστηρίου κατά τα τρία έτη λειτουργίας του είναι οι εξής:

 

• 2016-2017 Κύκλος διαλέξεων και εκδηλώσεων: Αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης», Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Τέσσερα μέλη ΔΕΠ (Γ. Ανδρειωμένος, Ε. Κουτριάνου, Δ. Δελλή, Τ. Καραβία) και μία Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια (Μ. Γρηγοροπούλου) του Τμήματος, δύο Ομότιμοι Καθηγητές του ΕΚΠΑ (Χρ. Χαραλαμπάκης, Α. Τζούμα), ένας Επίκουρος Καθηγητής του ΑΠΘ (Β. Αλεξίου), δύο διακεκριμένοι συγγραφείς (Π. Τατσόπουλος, Θ. Βαλτινός), εκ των οποίων ο ένας Ακαδημαϊκός, ένας δημοφιλής ηθοποιός (Ρ. Χαραλαμπίδης) και δύο Πρόταση Ακαδημαϊκής Πιστοποίησης του ΠΠΣ Φιλολογίας – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έγκριτοι Κριτικοί της Λογοτεχνίας (Κ. Σχινά, Γ. Αριστηνός) ανέπτυξαν στις διαλέξεις τους θέματα που άπτονται της Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, από τις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους έως τη γλώσσα του Νίκου Καρούζου και από τα δημοτικά τραγούδια έως και την πεζογραφία του ύστερου 20ού αιώνα. Στις διαφορετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις των ομιλητών, η έμφαση που δόθηκε κατά περίπτωση στη διαχρονική, τη διακειμενική, τη συγκριτολογική, τη θεωρητική και την πολιτισμική μελέτη της γλώσσας και της λογοτεχνίας οδήγησε σε ένα γόνιμο διεπιστημονικό διάλογο αφενός της Νεοελληνικής Φιλολογίας με την Κοινωνική Ανθρωπολογία και τις Πολιτικές Επιστήμες, με τις Εικαστικές και τις Παραστατικές Τέχνες, με την Υφογλωσσολογία, την Πολιτισμική Θεωρία και τη Φιλοσοφία, αφετέρου της Ιστορικής Γλωσσολογίας με την Αρχαιολογία.

• 2017-2018 Κύκλος διαλέξεων και εκδηλώσεων: «Η λογοτεχνία συναντά τον κινηματογράφο», Αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης», Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Προβλήθηκαν συνολικά τρεις κινηματογραφικές ταινίες: Η Φόνισσα (1974), Το μόνον της ζωής του ταξείδιον (2001) και Η φανέλα με το «9» (1988) καθώς και τρία ντοκιμαντέρ: Διονύσιος Σολωμός (2017), Ημερολόγια Καταστρώματος – Γιώργος Σεφέρης (2001) και Αθανάσιος Χριστόπουλος, ένας λησμονημένος ποιητής (2001). Στο τέλος κάθε προβολής η συζήτηση του κοινού με τον αντίστοιχο δημιουργό ανέδειξε ζητήματα που προκύπτουν, αφενός μεν, κατά τη διαμεσική διασκευή της λογοτεχνίας από τον σκηνοθέτη- δημιουργό, αφετέρου δε, κατά τη διατροπική προσέγγιση του βίου των λογοτεχνών από τον δημιουργό του ντοκιμαντέρ. Προσκεκλημένοι σκηνοθέτες οι: Κ. Φέρρης (25.10.2017), Τ. Ψαρράς (15.11.2017), Λ. Παπαστάθης (13.12.2017), Στ. Χαραλαμπόπουλος (21.2.2018), Π. Βούλγαρης (21.3.2018) και Στ. Τσαρουχάς (25.5.2018).

• 2017 «Τα σεμινάρια της Δευτέρας». Σεμιναριακός Κύκλος Α΄: «Δίκαιο και Λογοτεχνία», Αίθουσα Γεωργούλη, Σχολή ΑΕΠΣ. Κύκλος πέντε σεμιναριακών συναντήσεων με θέμα τη διερεύνηση του δικαιικού υπόβαθρου σε ποιητικά και πεζογραφικά κείμενα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας σε μια διεπιστημονική προοπτική.

 

 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ  ΕΚ 4189Β΄/311.2017)

Διευθύντρια: Ελένα Κουτριάνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Αναπληρώτρια Διευθύντρια: Σοφία Καπετανάκη, μόν. Επίκουρη Καθηγήτρια

 

Στόχοι του ΕΣΓΘΛ:

 • Η αξιοποίηση υπαρχουσών διασυνδέσεων για τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου έρευνας μεταξύ των ασχολούμενων με την ελληνική και με τις ξένες λογοτεχνίες φιλολόγων ερευνητών των πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού, με σκοπό το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ερευνών στους τομείς μελέτης της Συγκριτικής Γραμματολογίας και της Θεωρίας της Λογοτεχνίας. Το ως άνω εργαστήριο έχει το προνόμιο να στεγάζεται σε ευρύχωρη αίθουσα των Διδακτηρίων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών στην Καλαμάτα, η οποία διαθέτει δίκτυο Η/Υ τελευταίας τεχνολογίας, φωτοτυπικό μηχάνημα και σαρωτή.
 • Η διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, ερευνητικών επισκέψεων σε βιβλιοθήκες και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού (Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Γαλλία, Γερμανία κ.λπ.), ημερίδων και συμποσίων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
 • Η ενίσχυση των ήδη λειτουργούντων μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς αλλά και για το ευρύτερο κοινό (δια βίου εκπαίδευση). Ειδικότερα, το εν λόγω εργαστήριο συνδέει τους επιστημονικούς κλάδους της Συγκριτικής Γραμματολογίας και της Θεωρίας της Λογοτεχνίας με τους ερευνητικούς τομείς της αρχαίας και της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, οι οποίοι αποτελούν κεντρικά γνωστικά αντικείμενα του προγράμματος προπτυχιακών μαθημάτων (τα μαθήματα «Συγκριτική Γραμματολογία» και «Εισαγωγή στη Θεωρία της Λογοτεχνίας» περιλαμβάνονται στον οδηγό σπουδών του Τμήματος, στον οποίο περιλαμβάνονται και μαθήματα επιλογής «Παγκόσμια Λογοτεχνία» και Θεωρίας της Λογοτεχνίας)και του προγράμματος μεταπτυχιακών μαθημάτων (ΠΜΣ) υπό τον τίτλο: «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία».
 • Η διευκόλυνση υποβολής αιτήσεων για έργα και προγράμματα που χρηματοδοτούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στους τομείς της Συγκριτικής Γραμματολογίας και της Θεωρίας της Λογοτεχνίας, με απώτερο στόχο να εκπονηθούν σημαντικές σχετικές μελέτες.
 • Η συστηματική δημοσίευση πραγματειών, μονογραφιών και εκδόσεων αναφορικά με τη μελέτη κειμένων της ελληνικής και της παγκόσμιας γραμματείας, καθώς και με τη Θεωρία της Λογοτεχνίας.
 • Η εποπτεία διδακτορικών διατριβών στο αντικείμενο της Συγκριτικής Γραμματολογίας (με πρώτη λογοτεχνία την αρχαία και/ή τη νεοελληνική και τις διασυνδέσεις τους με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια λογοτεχνία, και τέχνη), καθώς και της Θεωρίας της Λογοτεχνίας, με απώτερο στόχο τη δημοσίευσή τους ως αυτοτελών μονογραφιών.
 • Η συμβολή στη συνεχή αναβάθμιση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του Τμήματος Φιλολογίας σε συνεργασία με όλο τι διδακτικό προσωπικό, τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του, καθώς επίσης και με άλλα Κέντρα και Εργαστήρια που λειτουργούν στο πλαίσιό του.
 • Η συνεργασία με άλλα εκπαιδευτικά, ερευνητικά και εν γένει επιστημονικά ιδρύματα και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος.
 • Η ανάληψη κάθε άλλης πρόσφορης πρωτοβουλίας για την πραγματοποίηση των σκοπών του, τηρουμένων πάντοτε των κανόνων της ακαδημαϊκής και της ερευνητικής δεοντολογίας. Σταθερή επιδίωξη των στελεχών του εν λόγω εργαστηρίου είναι η αδιάλειπτη αξιολόγηση των βασικών στόχων του και των ερευνητικών αποτελεσμάτων του στο πλαίσιο της ΜΟΔΙΠ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

 

 

 

 

Το Τμήμα

Περιγραφή

Προσωπικό

Προπτυχιακές Σπουδές

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Έρευνα

Γραφείο Διασύνδεσης

Υπηρεσίες

Θερινό Σχολείο

Ηλεκτρ. Έγγραφα

Αξιολογήσεις

Εκλογές Μελών ΔΕΠ

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Τμήμα Φιλολογίας

Ανατολικό Κέντρο - Παλαιό Στρατόπεδο

Καλαμάτα, 24100

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: +3027210 - 65115, 65102, 65106

Τηλέφωνο Fax: +3027210 - 65112, 65107

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ώρες Λειτουργίας Εξυπηρέτησης Κοινού

Δευτέρα - Παρασκευή 11:00 - 12:00

Πού είμαστε