Θερινό Σχολείο

Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά και με την υποστήριξη διαφόρων Δήμων της Μεσσηνίας έχει οργανώσει στην Καλαμάτα Θερινό Σχολείο για νέους Μεσσήνιους (κυρίως) ομογενείς ηλικίας 18 έως 24 ετών από το 2006 έως το 2019.

Τα μαθήματα που διδάχθηκαν ήταν διαρκείας εκατόν δέκα (110) ωρών και είναι τα εξής: Ελληνική Γλώσσα, Ελληνική Ιστορία και Ελληνικός Πολιτισμός. Οι Διδάσκοντες ήταν εξειδικευμένοι Καθηγητές της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας γινόταν σε δύο (2) επίπεδα αρχαρίων και προχωρημένων.

Η διδασκαλία πραγματοποιούνταν με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και παιδαγωγικές μεθόδους κατάλληλες για νέους της ομογένειας. Στο Πρόγραμμα του Σχολείου περιλαμβάνονταν εκπαιδευτικές εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα και αξιοθέατα.

Στόχος του Θερινού Σχολείου ήταν η εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας, της Ελληνικής Ιστορίας και του Ελληνικού Πολιτισμού και η επαφή των νέων της διασποράς με την σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπαιδευτικές επισκέψεις και επιτόπια μαθήματα πραγματοποιήθηκαν σε αρχαιολογικούς και άλλους χώρους κατά την διάρκεια των έξι προγραμμάτων του Θερινού Σχολείου για νέους Ομογενείς. Οι τοποθεσίες των επισκέψεων ήταν οι εξής: Πύλος, Αρχαία Μεσσήνη, Μυστράς, Μυκήνες, Επίδαυρος (παρακολούθηση θεατρικού έργου), Αρχαία Ολυμπία, Ακρόπολη και Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, Ναύπλιο, Costa Navarino, Ταΰγετος, Μεσσηνιακή Μάνη, Ιστορική πόλη της Καλαμάτας, Κυπαρισσία, Βυζαντινοί Ναοί και Μοναστήρια της Καλαμάτας.

Απώτατος στόχος της προσπάθειας ήταν οι νέοι αυτοί να καταστούν πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες διαμονής τους και να ενισχύσουν την ελληνικότητά τους.

Μέχρι σήμερα έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα πολλές δεκάδες νέοι ομογενείς και δάσκαλοι, από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ουρουγουάη, την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο