Σκοπός

Πρώτιστη μέριμνα του Τμήματος Φιλολογίας είναι η διασφάλιση παροχής υψηλού επιπέδου σπουδών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών, στους φοιτητές και στις φοιτήτριές του, τόσο στον τομέα της θεωρητικής γνώσης όσο και στους εξίσου σημαντικούς τομείς της πρακτικής άσκησης και της ερευνητικής εξειδίκευσης. Ειδικότερα, το Τμήμα Φιλολογίας, μέσα από ένα ευρύτατο φάσμα δράσεων και αξιοποιώντας τις άριστες κτιριακές υποδομές του και τις σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής που διαθέτει, στοχεύει στην πολύπλευρη επιστημονική εκπαίδευση των φοιτητών και φοιτητριών σε ποικίλους τομείς της φιλολογικής επιστήμης και του ελληνικού πολιτισμού.

Το Τμήμα Φιλολογίας έχει ως αποστολή:

  • να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση για την αρχαία και νεότερη ελληνική λογοτεχνία, τη γλώσσα και τη γλωσσολογία

  • να συμβάλλει στη μελέτη της επίδρασης της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής κληρονομιάς στον σύγχρονο ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό και των στοιχείων που διαμορφώνουν σήμερα την οικουμενικότητά του

  • να παρέχει στους φοιτητές και στις φοιτήτριες τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν στέρεη γνώση, δεξιότητες και ικανότητες απαραίτητες για την επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία τους.

 

Το Τμήμα προσφέρει τρεις άτυπους θεματικούς κύκλους (Κλασική Φιλολογία, Βυζαντινή και Νέα Ελληνική Φιλολογία, Γλωσσολογία) και συνδυάζει τα παραδοσιακά γνωστικά αντικείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, της Λατινικής Φιλολογίας, της Βυζαντινής Φιλολογίας, της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, της Γλωσσολογίας, της Ιστορίας της Ελληνικής Γλώσσας, της Παλαιογραφίας, της Παπυρολογίας, της Ιστορίας, της Φιλοσοφίας, της Λαογραφίας, των Παιδαγωγικών µε νέες ειδικότητες, όπως η Θεωρία της Λογοτεχνίας, η Συγκριτική Γραμματολογία, η Παγκόσμια Λογοτεχνία, η Γλωσσολογία Σωμάτων Κειμένων, η Ειδική Διδακτική, η Διδακτική των Φιλολογικών Μαθημάτων µε τη χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, η Χρήση Εφαρμογών Λογισμικού στη Φιλολογική Έρευνα και η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, γεγονός που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων τμημάτων Ελληνικής Φιλολογίας της επικράτειας.
Το Τμήμα Φιλολογίας µε το Πρόγραμμα Σπουδών του επιδιώκει να προάγει την επιστημονική γνώση και να προσφέρει ανώτατου επιπέδου εκπαίδευση στις παραπάνω επιστημονικές περιοχές κατά τα διεθνή πρότυπα. Ταυτόχρονα εφοδιάζει τους αποφοίτους µε τις απαραίτητες παιδαγωγικές δεξιότητες που τους επιτρέπουν να μεταδώσουν τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει µε αρτιότητα και αποτελεσματικότητα.
Επιπροσθέτως, μεριμνά συστηματικά για τη διεύρυνση των γλωσσικών και ερμηνευτικών οριζόντων των φοιτητών και των φοιτητριών, ιδρύοντας στιβαρά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, διοργανώνοντας πλήθος πνευματικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, λειτουργώντας καινοτόμα ερευνητικά εργαστήρια και ενισχύοντας τις σχέσεις του με την εγχώρια και διεθνή επιστημονική κοινότητα.
 

Έδρα

Το Τμήμα Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών εδρεύει στην Καλαμάτα. Η Καλαμάτα, μια πόλη 53.041 κατοίκων, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Πελοποννήσου μετά την Πάτρα. Είναι σημαντικό αστικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής, καθώς και διοικητικό κέντρο του Νομού Μεσσηνίας. Έχει έντονη νυχτερινή ζωή χειμώνα και καλοκαίρι, το χειμώνα στο ιστορικό κέντρο, ενώ το καλοκαίρι δίπλα στη θάλασσα. Στην Καλαμάτα εδρεύουν άλλα 8 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η πόλη διαθέτει πλήρεις και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου μπορεί καθένας να αθληθεί. Τέλος, διαθέτει νέο, σύγχρονο Νοσοκομείο, καθώς επίσης και διεθνές αεροδρόμιο.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε βρείτε εδώ (http://www.kalamata.gr/)

Ενημερωμένο: Μαΐου