
Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Β. Αμερικής και Καναδά και με την υποστήριξη διαφόρων Δήμων της Μεσσηνίας οργάνωσε με επιτυχία στην Καλαμάτα Θερινό Σχολείο για νέους Μεσσήνιους (κυρίως) ομογενείς ηλικίας 18 έως 24 ετών από το 2006 έως το 2019. Ύστερα από διακοπή δύο ετών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το Θερινό Σχολείο του Τμήματος Φιλολογίας επαναλειτούργησε από το 2022 ως πρόγραμμα του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Αποτελεί πρότυπο θερινού σχολείου ελληνικής γλώσσας για ομογενείς και συνδυάζει τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας με εκπαιδευτικές εκδρομές, καθημερινή επαφή με την ζωή της Καλαμάτας και της Πελοποννήσου, τον πολιτισμό, το φαγητό, τη μουσική, τον χορό κλπ. Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι διάρκειας εκατόν δέκα (110) ωρών και είναι τα εξής: Ελληνική Γλώσσα, Ελληνική Ιστορία και Ελληνικός Πολιτισμός. Οι Διδάσκοντες είναι εξειδικευμένοι Καθηγητές του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθώς και υποψήφιοι διδάκτορές του. Η εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας γίνεται σε δύο (2) επίπεδα αρχαρίων και προχωρημένων. Η διδασκαλία πραγματοποιείται με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και παιδαγωγικές μεθόδους κατάλληλες για νέους της ομογένειας.
Στο Πρόγραμμα του Σχολείου περιλαμβάνονται εκπαιδευτικές εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα και αξιοθέατα. Στόχος του Θερινού Σχολείου είναι η εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας, της Ελληνικής Ιστορίας και του Ελληνικού Πολιτισμού και η επαφή των νέων της διασποράς με την σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπαιδευτικές επισκέψεις και επιτόπια μαθήματα πραγματοποιούνται σε αρχαιολογικούς και άλλους χώρους κατά τη διάρκεια των έξι προγραμμάτων του Θερινού Σχολείου για νέους Ομογενείς: Πύλος, Αρχαία Μεσσήνη, Μυστράς, Μυκήνες, Επίδαυρος (παρακολούθηση θεατρικού έργου), Αρχαία Ολυμπία, Ακρόπολη και Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, Ναύπλιο, Costa Navarino, Ταΰγετος, Μεσσηνιακή Μάνη, Ιστορική πόλη της Καλαμάτας, Κυπαρισσία, Βυζαντινοί Ναοί και Μοναστήρια της Καλαμάτας.
Απώτατος στόχος της προσπάθειας είναι οι νέοι αυτοί να καταστούν πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες διαμονής τους και να ενισχύσουν την ελληνικότητά τους. Μέχρι σήμερα έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα πολλές δεκάδες νέοι ομογενείς και δάσκαλοι, από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ουρουγουάη, την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι οποίοι έχουν λάβει Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης. Το Θερινό Σχολείο Ομογενών συντελεί στην εξωστρέφεια του Τμήματος Φιλολογίας προς την Ελληνική Ομογένεια αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία της Καλαμάτας, καθώς οι νέοι φοιτητές έρχονται σε επαφή με τη γευσιγνωσία και τον καθημερινό τρόπο ζωής της πόλης και της Πελοποννήσου γενικότερα, τις παραδόσεις, τα έθιμα, τη μουσική και τον χορό, τις τοποθεσίες, τις φυσικές ομορφιές, τα μουσεία και τα σημαντικά αξιοθέατα. Οι νέοι ομογενείς έρχονται σε επικοινωνία με φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και εμπλουτίζονται με όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής τους ταυτότητας και καταγωγής, ώστε να μπορούν να τα μεταφέρουν στην πατρίδα όπου διαμένουν και να τα διατηρούν στη ζωή τους.