Στόχος των προσφερόμενων σπουδών είναι αφενός η διαμόρφωση επιστημόνων ικανών να συμβάλλουν στην πρόοδο της γλωσσικής και φιλολογικής επιστήμης και έρευνας μετά από μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές και αφετέρου η διαμόρφωση φιλολόγων ικανών να ανταποκριθούν με επιτυχία σε κάθε φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό στον οποίο θα εργαστούν ως απόφοιτοι φιλόλογοι, με προτεραιότητα τις εκπαιδευτικές δομές, δημόσιες και ιδιωτικές.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Φιλολογίας, όπως όλα τα τμήματα φιλολογίας της χώρας, έχουν αναγνωρισμένα πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα δεδομένου ότι: 1) γίνονται δεκτοί στον διαγωνισμό μέσω Α.Σ.Ε.Π. για την κατάρτιση πίνακα κατάταξης εκπαιδευτικών κατά κλάδο και ειδικότητα, με σκοπό τον διορισμό ή την πρόσληψή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τον νόμο 3848/2010, άρθρο 2, 12/69 παράγραφος 3, περίπτωση β΄, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τις διατάξεις του νόμου 4186/2013, άρθρο 36, παράγραφος 22, περίπτωση β΄ και ε΄, και 2) προσλαμβάνονται στην ιδιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με τον νόμο 3848/2010, άρθρο 8.
Προκειμένου για την εκπαίδευση, οι πτυχιούχοι του Τμήματος Φιλολογίας διαθέτουν επίσης το απαραίτητο πλέον Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας το οποίο χορηγείται δωρεάν από το ίδιο το Τμήμα από το ακαδημαϊκό έτος 2021- 2022 (192η Συνεδρίαση της Συγκλήτου. Απόφαση 32/07.06.2021) με πρόβλεψη μεταβατικών διατάξεων για τα έτη 2015-2021
Οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν επίσης σε τομείς απασχόλησης όπως οι εκδόσεις (γλωσσική και φιλολογική επιμέλεια εκδόσεων, δημιουργία λεξικών, γραμματικών, διδακτικών βιβλίων και εποπτικών μέσων κ.τ.λ.), η γλωσσική τεχνολογία (αυτόματη μετάφραση, επεξεργαστής κειμένων, πολυμέσα κ.τ.λ. σε συνδυασμό με γνώσεις πληροφορικής), η μετάφραση και διερμηνεία (σε συνδυασμό με μετεκπαίδευση στην τεχνική της μετάφρασης), η εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, η χάραξη στρατηγικής σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, οι δημόσιες σχέσεις, τα Μ.Μ.Ε., η συμβουλευτική, η διαφήμιση, κ.ά.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι απόφοιτοι του Τμήματος διαθέτουν τα εφόδια
προκειμένου:
- Να ακολουθήσουν ερευνητική ή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία σε ερευνητικά και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στα αντικείμενα που θεραπεύει το Τμήμα.
- Να απασχοληθούν ως εκπαιδευτικοί φιλόλογοι στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατόπιν επιτυχούς εθνικού διαγωνισμού που προκηρύσσεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π).
- Να απασχοληθούν ως εκπαιδευτικοί σε ιδιωτικά σχολεία.
- Να απασχοληθούν ως εκπαιδευτικοί σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα (φροντιστήρια), σε δημόσια και ιδιωτικά κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε).
- Να απασχοληθούν ως στελέχη τμημάτων ή υπηρεσιών σχετικών κυρίως με τα γράμματα, τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και στον δημόσιο τομέα, (υπουργεία, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και γενικότερα σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου).
- Να απασχοληθούν σε φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, που ασχολούνται με τον χώρο του βιβλίου (εκδοτικούς οίκους, βιβλιοπωλεία, κ.ά.), του πολιτισμού (μουσεία, βιβλιοθήκες, φορείς πολιτιστικής κληρονομιάς) και των Μ.Μ.Ε.
- Να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που κινούνται στο χώρο των παραστατικών και εικαστικών τεχνών (ως σύμβουλοι σεναριογράφου, κ.ά.)
13/69
- Nα απασχοληθούν σε ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με τη γλωσσική τεχνολογία, τις δημόσιες σχέσεις, τη διαφήμιση, τη δημόσια προβολή ατόμων, κ.τ.λ.